Warehouse-in-warehouse: Voorbeeldproject Wasco

Warehouse-in-warehouse

Het antwoord op brede assortimenten, kleine orders en korte doorlooptijden

Mondialisering, duurzaamheid, flexibilisering van arbeid, big data, cloud computing, robotisering, het zijn stuk voor stuk trends die onze bedrijfsvoering in het afgelopen decennium opnieuw hebben vormgegeven. Toch is er één ontwikkeling waar al deze trends bij verbleken: de explosieve groei van e-commerce.

Tien jaar geleden was Wehkamp.nl de grootste webshop van Nederland, opende V&D nog doodleuk nieuwe winkels, terwijl een handjevol technerds voor het eerst een online bestelling deed via hun gloednieuwe smartphones. De situatie was nog nagenoeg gelijk aan de jaren negentig toen Wehkamp als postorderbedrijf voorop liep in het verkopen op afstand en mobiele telefoons voornamelijk dienden om te bellen.

De onstuimige groei van e-commerce zette door. Het leidde ertoe dat bedrijven hun assortimenten verbreedden, meerdere (digitale) verkoopkanalen openden, kleinere orders plaatsten, sneller moesten leveren en extremere pieken en dalen in de vraag moesten verstouwen. De B2C markt ging voorop, maar de B2B markt volgde snel. De impact op logistiek was ongekend. We gingen een kantelpunt over. De best practices die we kenden, liepen tegen grenzen aan. We moesten op zoek naar nieuwe tools en tricks.

Warehouse-in-warehouse

Het kost tegenwoordig nauwelijks moeite om nieuwe artikelen aan je webshop toe te voegen. Een prachtig businessmodel, maar die artikelen moeten wel allemaal een picklocatie krijgen in het magazijn. Warehouse-in-warehouse is een modern concept waarmee je efficiënt kunt picken uit een uitdijend assortiment.

Volgens het verdeel-en-heersprincipe knip je je assortiment op in productgroepen. Dit kan op segment, bijvoorbeeld kleding, schoenen en accessoires, maar ook op logistieke kenmerken als zwaar/licht, klein/groot/oversized, conveyable/non-conveyable, verpakt/onverpakt of snellopers/langzaamlopers. Welke indelingen slim zijn, verschilt per warehouse.

Iedere productgroep krijgt een eigen zone in het magazijn, het warehouse-in-warehouse. Orderverzamelaars hoeven niet langer het hele magazijn door te lopen, maar beperken zich tot een zone. Dat scheelt veel loopmeters. Bovendien kunnen we per zone de best passende werkwijze introduceren. Wellicht is een gemechaniseerd systeem het meest geschikt voor de conveyables, terwijl we de non-conveyables met de hand blijven verzamelen.

Wasco Apeldoorn deelt slim in

Het distributiecentrum van Wasco in Apeldoorn geeft een interessante case study over de toepassing van moderne best practices. Wasco is een vooraanstaande groothandel in de installatiebranche. In het Apeldoornse dc is het grootgoed opgeslagen, terwijl Wasco de kleine artikelen in een gemechaniseerd dc in Twello heeft liggen.

Bovenstaande figuur toont de layout van dc Apeldoorn met zones Z1 t/m Z5 die per productgroep zijn ingedeeld. Productgroepen zijn verwarming, sanitair, koeling, buizen en oversized. Tevens is er een cross-dockzone (X) waar artikelen geplaatst worden die gewoonlijk niet op voorraad liggen. Deze worden op klantorder ingekocht en via de cross-dockzone direct doorgestuurd naar klanten.

Order-pickers verzamelen de goederen per zone op order-picktrucks. Bovenstaand taartdiagram Zonemix laat zien uit welke zones de orders afkomstig zijn. Zo zien we dat 56 procent van de orders volledig uit zone Z3 komt. Ook in de rest van het magazijn komen veel zonereine orders voor. Alles bij elkaar blijkt liefst 88 procent van de orders uit slechts één zone afkomstig te zijn (goed voor 73 procent van de picks). Dit betekent dat we slechts voor 12 procent van de orders, voorraad uit meerdere zones moeten samenvoegen. Dat is dus relatief weinig werk. Deze orderconsolidatie vindt plaats op het expeditieplein.

Ook kunnen we slim omgaan met snel- en langzaamlopers. Onderstaande grafiek toont de verdeling van de orderdekking over het assortiment. Deze verdeling is verwant aan de bekende Pareto analyse. We sorteren de artikelen van snel- naar langzaamlopend en zien dan dat we met de top 5 procent snellopers maar liefst 47 procent van de orders compleet kunnen afdekken. Vervolgens creëren we een snelpickstraat door deze snellopers in de picklocaties van twee centraal gelegen gangen te plaatsen. Order-pickers hoeven voor bijna de helft van de orders alleen nog maar de snelpickstraat op en neer te lopen als in onderstaande figuur weergegeven.

Singles

Een andere hedendaagse uitdaging is het steeds kleiner worden van orders. Bij veel webshops bestaat 50 tot 60 procent van de consumentenorders uit slechts één enkel artikel, de zogenaamde singles. Ook in de B2B markt is deze ontwikkeling zichtbaar. De verdeling van de ordergrootte in onderstaand diagram laat 36 procent singles zien in dc Apeldoorn van Wasco. Nog eens 19 procent van de orders bestaat uit 1 orderregel (met meerdere stuks), terwijl slechts 1 procent van de orders meer dan 10 verschillende artikelen bevat.

Veel kleine orders dus, waarbij het niet handig is om per order een rondje door het magazijn te rijden. Singles hoeven niet gesorteerd te worden, dus kunnen orderverzamelaars er gemakkelijk meerdere per pickronde meenemen.

Ook voor orders met meerdere orderregels kan het interessant zijn om diverse orders tegelijk te verzamelen. De multi-orderpickmethode laat order-pickers de orders tijdens de pickronde uitsorteren op pickkarren met meerdere posities. Vooraf heeft het WMS het volume en gewicht al uitgerekend, wat het bovendien mogelijk maakt om de gepickte stuks direct in de juiste verzendverpakking te leggen. Hiermee voorkom je dat orders nog verpakt moeten worden na het verzamelen.

Oplossingen zijn kant-en-klaar

Warehouse-in-warehouse en moderne fijnmazige pickmethoden zijn mooie voorbeelden van nieuwe best practices. Ze zijn breed toepasbaar, al zal je zelf moeten analyseren welke indelingen voor jou geschikt zijn. De best practices zijn inmiddels kant-en-klaar beschikbaar op de markt. In het verleden moest je met een eigen ontwerp naar een smid om geschikte karren te laten lassen en diende er flink gesleuteld te worden aan het WMS. Dat is inmiddels wel anders.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.