20 jan Twintig jaar Jeroen van den Berg Consulting
Interview Jeroen van den Berg:
”We hebben geleerd te pionieren”
Jeroen van den Berg Consulting bestaat twintig jaar. In het laatste decennium zag warehouse-managementexpert Jeroen van den Berg meer veranderingen dan in de eerste tien jaar: “Concurreren doe je niet alleen door kosten te reduceren.”
Aanvankelijk lag de focus in adviesopdrachten vrijwel uitsluitend op kostenbesparing. Denk aan de implementatie van papierloos orderverzamelen. “Ik moest toen mensen geregeld uitleggen wat een barcodescanner was”, lacht de jubilaris.
Vraagstukken vandaag de dag
Vandaag de dag kloppen bedrijven met andere vraagstukken aan. Ze willen hun warehouse gereed maken voor nieuwe verkoopkanalen, voor nieuwe businessmodellen of gewoon voor toekomstige groei. Van den Berg adviseert hen over de inrichting van de organisatie, processen en systemen. “Het gaat erom het bedrijf concurrerender te maken. Dat doe je niet alleen door kosten te verlagen, maar ook door assortimenten te verbreden en levertijden te verkorten. Met name e-commerce heeft een gigantische impact gehad op de wijze waarop we onze warehouses runnen.”
Van postorder naar e-commerce
Van den Berg herinnert zich een project bij ECI, de boekenclub die twintig jaar geleden de slag van postorder naar e-commerce probeerde te maken. “We hebben daar verschillende concepten geïntroduceerd die inmiddels gemeengoed zijn in e-commercemagazijnen. We splitsten orders op om loopafstanden te verkorten. We lieten alle orders met maar één artikel direct naar de inpakmachines gaan. En we installeerden ‘pigeon holes’ om artikelen die door verschillende order-pickers waren verzameld, per order samen te voegen in een verzenddoos.”
Het werk wordt ingewikkelder, ook voor het middenkader. Ze moeten inzicht hebben in processen, handig zijn met systemen en ook nog eens flexibel.
Enorme veranderingen in warehousing
Inmiddels is er een herziene uitgave verschenen van Van den Bergs boek ‘Highly Competitive Warehouse Management’. De vorige editie werd gepubliceerd in 2012. Dat was de tijd waarin V&D nog winkels opende en Wehkamp de grootste webwinkel was. Inmiddels is V&D failliet verklaard en is Wehkamp overvleugeld door bol.com. Ook ECI heeft het niet gered. “De warehouses zijn het afgelopen decennium enorm veranderd. Vroeger hadden ze alle tijd om hun processen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Orders die ze op de eerste dag ontvingen, werden op de tweede dag voorbereid en op de derde dag verzameld. Het transport was dan al gepland, dus verzamelde pallets konden direct bij de juiste vrachtwagen klaargezet worden.”
Dit artikel is eerder verschenen op Warehouse Totaal. Reprint met toestemming. Geïnteresseerden kunnen zich abonneren of aanmelden voor de nieuwsbrief van Warehouse Totaal.
Snelheid cruciaal
Tegenwoordig moet dat allemaal binnen 24 uur gebeuren. Of nog sneller. “Je begint al met orderpicken terwijl de orders nog binnenstromen en de ritplanning nog niet vaststaat. Die kortere doorlooptijden met de aanhoudende druk op kosten stelt warehousemanagers voor grote uitdagingen. Tegelijkertijd zijn de consequenties van een hapering in het proces veel groter geworden. Als je morgen niet kunt leveren, leidt dat tot een leeg winkelschap of gemiste online orders.”
Pionieren
De afgelopen tien jaar hebben we geleerd te pionieren, stelt Van den Berg. Nieuwe partijen als Amazon, bol.com en Coolblue lieten zien hoe dat moest. “Het is een kwestie van proberen, testen wat wel en niet werkt. En als het werkt, zo snel mogelijk opschalen.” In de herziene uitgave van zijn boek legt Van den Berg uit hoe bedrijven het warehouse wendbaar en schaalbaar kunnen maken. “Natuurlijk spelen IT-systemen daarbij een belangrijke rol.
Warehouse managers moeten voortdurend hun ogen en oren openhouden om te signaleren wat beter kan
Met software in de cloud kunnen bedrijven bijvoorbeeld veel gemakkelijker een nieuw warehouse opzetten. Met kleinere gespecialiseerde systemen in plaats van één groot systeem voor alle bedrijfsprocessen kunnen ze sneller upgraden en innoveren. Met API’s en webservices is het eenvoudiger geworden om die systemen te koppelen. Daarnaast is de software zelf flexibeler geworden. Door gebruik van ‘business rule engines’ en ‘lowcode’ kunnen bedrijven zelf hun eigen bedrijfslogica inbrengen.”
Voor een wendbaar en schaalbaar warehouse moet ook de organisatie veranderen. “Warehousemanagers moeten voortdurend hun ogen en oren openhouden om te signaleren wat beter kan. Ze hebben een eigen staf nodig om veranderingen door te voeren. En medewerkers op de vloer moeten leren omgaan met veranderingen.”
Virtual warehousing
Een belangrijke verandering is ‘virtual warehousing’. Veel orders worden niet langer vanuit één warehouse geleverd, maar vanuit een netwerk met meerdere voorraadpunten. Dat netwerk kan bestaan uit warehouses en winkels, maar ook leveranciers die orders rechtstreeks uitleveren aan klanten. Dat leidt tot nieuwe vragen. Waar ligt welk artikel op voorraad? Wat is de kortste levertijd? Welke afleveroptie is het goedkoopst? Inmiddels staan warehouses weer voor nieuwe uitdagingen. Ze hebben moeite om aan mensen met de juiste competenties te komen. “Het werk wordt ingewikkelder, ook voor het middenkader. Ze moeten inzicht hebben in processen, handig zijn met systemen en ook nog eens flexibel. Dat zijn de competenties die we nodig hebben. We kunnen immers niet alles wegautomatiseren.”
Hoofdfoto: Pixabay
Auteur: Marcel te Lindert
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.