Trends in Warehousing 2024

We leven in turbulente tijden, zo ook in de logistiek. Bedrijven hebben het gevoel dat ze de grip op de keten verliezen. Welke uitdagingen ondervinden logistiek managers en welke keuzes maken ze? Wat betekent dit voor magazijnen? Dit zijn de 5 belangrijkste trends in warehousing voor 2024.

Logistieke uitdagingen

In 2023 analyseerde ik twintig projecten van bedrijven die op zoek waren naar nieuwe WMS-pakketten voor hun magazijnen. De grootste gemene deler in de cases was de behoefte aan meer grip op de keten. Het waren vorig jaar bij uitstek onzekere tijden, net een jaar na de coronapandemie en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Ketens waren volatiel met haperende aanvoer, fluctuerende prijzen en wisselende vraag. Bedrijven waren de controle over de keten kwijt. Als natuurlijke reactie zochten ze houvast bij nieuwe systemen die voor meer grip konden zorgen.

Maar de bedrijven hadden meer redenen om op zoek te gaan naar nieuwe logistieke software. Bedrijven met groeiambities wilden hun logistieke operaties opschalen, andere zagen kansen om hun portfolio’s uit te breiden met nieuwe diensten. Hun bestaande bedrijfssystemen waren hier echter niet op toegerust.  Bovendien speelden personeelstekorten menig bedrijf parten met stress en haperende uitlevering tot gevolg. Ook voelden ze de druk van wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid, voedsel, douane, gevaarlijke stoffen of het waarborgen van eigen kwaliteitsnormen.

Kortom, het water stond menig bedrijf aan de lippen. Doorgaan met de huidige systemen betekende een gevaar voor de continuïteit van het bedrijf. Desalniettemin eisten veel managementteams dat de investeringen zich moesten terugverdienen via kostenbesparingen. Doorgaans was dat ook mogelijk door inefficiënties uit de keten te halen. Dit waren de voornaamste logistieke uitdagingen voor bedrijven:

    • Volatiele ketens
    • Personeelsschaarste
    • Bedrijfsgroei
    • Nieuwe dienstverlening
    • Wet- en regelgeving
    • Kostenbesparing

 

Grenzen bereikt

Bedrijven zagen dat ze de grenzen van hun bedrijfssoftware bereikt hadden. Systemen boden onvoldoende ondersteuning. Bij diverse bedrijven werd nog met papieren picklijsten gewerkt en hielden bedrijfsbureaumedewerkers excelletjes bij met gegevens die in de systemen ontbraken. Er was veel eilandautomatisering waarbij bedrijfssystemen niet gekoppeld waren en er weinig informatie werd uitgewisseld tussen afdelingen. Bovendien was de gebruikte bedrijfssoftware lastig aan te passen aan nieuwe wensen, vaak vanwege flinke hoeveelheden maatwerk. In enkele gevallen had de leverancier zelfs de stekker eruit getrokken en aangekondigd dat de software end-of-life was.

Trends in Warehousing

Het is interessant om na te gaan wat populaire keuzes zijn die bedrijven maken om hun logistieke uitdagingen te lijf te gaan. De voornaamste trends in warehousing voor 2024 zijn:

    1. End-to-end supply chain
    2. Digitalisering
    3. Robotisering
    4. Cloud
    5. Back to basic

 

1.      End-to-end supply chain

In turbulente tijden ondervinden bedrijven veel verstoringen waar ze zelf geen invloed op kunnen uitoefenen. Maar er zijn ook verstoringen die binnen hun invloedscirkel plaatsvinden. Het is zaak om daar wel grip op te krijgen. Je wilt voorkomen dat dingen misgaan door fouten van medewerkers of gebrekkige onderlinge afstemming. Neem het klassieke voorbeeld waarbij inkoop veel moeite doet om spullen met spoed in huis te halen waarna ze doodleuk een week in de aankomsthal van het magazijn blijven staan. Bedrijven willen af van de losse schakels in ketens. De eerste trend is dat bedrijven end-to-end supply chains willen creëren. Ketens waarin informatie wordt gedeeld en processen naadloos op elkaar aansluiten voor een perfecte service aan klanten.

De klant zo goed mogelijk bedienen staat centraal in de end-to-end supply chain. Bedrijven willen een haalbare belofte kunnen doen aan klanten. Vooraf weten of er voldoende voorraad is en hoe snel het geleverd kan worden. Duidelijk afspreken welke extra diensten klanten bij de producten wensen.

Beloftes aan klanten verdwenen voorheen veelal in notitieveldjes van orders en werden opgevolgd met telefoontjes en postit briefjes. Dat is anders in de end-to-end supply chain. Afspraken worden glashelder vastgelegd in systemen en automatisch gedeeld en opgevolgd. Als bijvoorbeeld aan een klant wordt toegezegd dat een buis met 1 meter ingekort wordt, dan krijgen magazijnmedewerkers automatisch de opdracht om de buis langs de zagerij te brengen voordat deze de deur uit gaat.

Behalve nieuwe systemen, vereist de end-to-end supply chain ook een andere manier van samenwerken tussen afdelingen. Veel verstoringen ontstaan tussen afdelingen. Bijvoorbeeld een verkoper belooft aan het eind van de middag dat de zending vandaag nog de deur uitgaat. Dit soort last minute acties zorgen voor veel gedoe en stress. In de end-to-end supply chain maken afdelingen formele afspraken over diensten en levertijden. Zo voorkomen ze excessen en zijn processen beter beheersbaar en planbaar. Mochten spoedzendingen essentieel zijn voor het bedrijf, dan leggen ze dat vast in de onderlinge afspraken, bijvoorbeeld dat er maximaal 5 spoedjes per dag zijn toegestaan.

2.      Digitalisering

De tweede trend is digitalisering van magazijnprocessen. Geen papieren lijstjes meer in het magazijn en weg met losse excelletjes. Het uitgangspunt van digitalisering is dat er slechts één waarheid is. Dus één voorraadstand, één leverdatum, één prioriteit en deze informatie mag niet verschillen tussen systemen. Dit heet single source of truth. Eén systeem fungeert als bron en deelt de informatie met andere systemen. Informatie is actueel, betrouwbaar, eenduidig en toegankelijk voor wie het nodig heeft.

 

Tegelijkertijd zorgt digitalisering voor efficiënte, flexibele en schaalbare processen. Efficiëntie door slimme sturing en het elimineren van onnodige stappen. Flexibiliteit door systemen die eenvoudig aangepast kunnen worden via business rules, bij voorkeur door de eigen mensen. Schaalbaarheid door benodigde kennis in systemen onder te brengen. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van de kennis en ervaring van mensen en kun je makkelijker nieuwe medewerkers inwerken. Bovendien kun je beslissingen automatiseren waardoor je niet langer afhankelijk bent van het regelwerk van mensen op bedrijfsbureaus.

Ook in nieuwe systemen blijft het essentieel om maatwerk te voorkomen. Ontwerp dus een gestroomlijnde magazijnoperatie met liefst zo min mogelijk uitzonderingen. Het primaire magazijnproces van inslag-opslag-uitslag dient efficiënt te verlopen. Speciale diensten voor klanten mogen dit proces niet verstoren. Hiervoor kun je aparte stations in de ingaande en uitgaande magazijnprocessen introduceren.  Op deze stations kun je value-added diensten uitvoeren als stickeren, controleren, herverpakken, bundelen of wat ook maar gevraagd wordt. Het WMS routeert alle uitzonderingen automatisch langs deze stations, waardoor de standaardprocessen niet verstoord worden.

Ten slotte moet digitalisering ervoor te zorgen dat processen conform wet- en regelgeving verlopen. Denk aan wetgeving op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid, douane, brandveiligheid, gevarengoed of het waarborgen van eigen bedrijfsdoelstellingen voor duurzaamheid of productkwaliteit. Systemen borgen dat de werkzaamheden volgens de regels verlopen en leggen uitgevoerde taken vast voor tracking & tracing, zodat afwijkingen altijd achterhaald kunnen worden.

3. Robotisering

De derde trend is robotisering en mechanisering in magazijnen. De laatste jaren zagen we enorme ontwikkelingen op dit gebied. Material-handlingleveranciers ontwierpen nieuwe systemen die efficiënt en in hoog volume goederen naar order-pickers brengen. Populaire systemen als Autostore, shuttles en pickrobots maken geautomatiseerde picking van pallets, dozen of losse stuks mogelijk. Ook zijn er gemechaniseerde oplossingen voor het transporteren, sorteren, verpakken en consolideren van goederen.

Aandachtspunt is de besturing van de mechanisatie en robots. Geautomatiseerde opslag- en handlingsystemen hebben eigen besturingssoftware. Hun zogeheten warehouse control systeem (WCS) ontvangt opdrachten van het WMS en zorgt dat de robots, kranen en sorters deze uitvoeren. De software is doorgaans minder makkelijk aanpasbaar dan een WMS. Als er meerdere geautomatiseerde systemen naast elkaar actief zijn met elk een eigen WCS, dan verdeelt het WMS de werkzaamheden over de systemen en verstuurt opdrachten naar ieder WCS afzonderlijk. Dit gaat prima als de systemen los van elkaar opereren. Als er echter onderlinge interactie is tussen systemen, dan wordt het lastiger. Een nieuwe ontwikkeling betreft warehouse execution systemen. Dit zijn systemen die eenvoudiger aanpasbaar zijn en complexe sturing over meerdere systemen mogelijk maken.

4. Cloud

De vierde trend is software in de cloud. Er zijn WMS-pakketten die al zo’n 20-30 jaar bestaan. Deze pakketten hebben een rijke functionaliteit, maar voldoen niet meer aan de laatste technologische standaarden, de gebruikersvriendelijkheid laat te wensen over en de pakketten zijn lastig aan te passen. We zien dat de leveranciers van deze pakketten ofwel van scratch af aan nieuwe pakketten ontwikkelen of hun bestaande pakketten reviseren waarbij cloud de nieuwe standaard is.

Moderne WMS-pakketten zijn makkelijk te koppelen met andere systemen via API’s. Ook is er veel vrijheid bij het configureren van processen en besturingen via business rules. In feite kan alle informatie die beschikbaar is in een systeem gebruikt worden in besturingslogica. Tenslotte worden pakketten regelmatig geüpdate naar nieuwe versies waardoor de software niet meer veroudert.

5. Back to basic

Dan komen we bij de laatste trend. Dit is niet artificiële intelligence, wat je wellicht zou verwachten. Het valt niet te ontkennen dat de ontwikkelingen in AI razendsnel gaan met toepassingen in steeds meer domeinen. Echter in logistieke software zie je nog maar weinig van generatieve AI en machine learning. Het blijft vooralsnog bij traditionele algoritmen en rekenregels.

De vijfde trend die we zagen was een back to basic beweging. Bedrijven kijken kritisch naar hun bedrijfsvoering en rationaliseren hun diensten. Het afgelopen decennium zagen we dat bedrijven steeds snellere en uitgebreidere services gingen aanbieden, vaak ook nog gratis. Veelal met als doel om snel te groeien en marktaandeel te pakken. Nu zien we dat bedrijven tegen grenzen aanlopen en hun diensten terugschroeven. Bijvoorbeeld Wehkamp.nl dat sinds kort kosten in rekening ging brengen voor retourzendingen of de flitsbezorgers die net zo snel weer verdwenen als ze gekomen waren. Een ander concreet voorbeeld was een groothandel die de uiterste besteltijd terugbracht van 17 uur naar 14 uur voor levering de volgende dag. Hierdoor was het niet langer nodig om een avonddienst te draaien. Dit maakte het eenvoudiger om personeel te werven, was de werklast beter verdeeld over de dag met minder leegloop in de voormiddag, verhoogde de leverbetrouwbaarheid tegen lagere kosten. Meer bedrijven gaan hun dienstverlening de komende tijd rationaliseren onder druk van personeelsschaarste, milieu-impact of kostenoverwegingen.

Conclusie

De afgelopen jaren waren hectisch en onvoorspelbaar. Bedrijven zochten meer grip op de keten. Beheersbaarheid, flexibiliteit en schaalbaarheid stonden voorop bij de keuze voor nieuwe logistieke software. Moderne systemen geven inzicht en zorgen voor naadloze aansturing. Ontwikkelingen in robotisering en cloud-software maken het makkelijker om magazijnprocessen te automatiseren. Kijk tegelijkertijd kritisch naar de eigen dienstverlening, moet het beter of kan het wellicht een tikkie minder?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.