Logistiek Centrum Woensdrecht verhoogt productiviteit en doorstroming

Vraagstelling

Het logistiek centrum van defensie op vliegbasis Woensdrecht verzorgt de opslag en distributie van reserveonderdelen voor al het vliegend materieel van de strijdkrachten. Defensie wenste de voorraden van logistiek centrum Woensdrecht en twee andere bases te centraliseren in een nieuw logistiek centrum op basis Woensdrecht. Jeroen van den Berg Consulting ondersteunde bij het ontwerp van de layout en inrichting van de nieuwbouw in samenwerking met ingenieursbureau Tebodin voor de technische en bouwkundige aspecten. Door tegelijkertijd de werkwijzen in de lopende operatie te stroomlijnen, verbeterden niet alleen productiviteit en snelheid, maar konden de investeringen in de nieuwe operatie aanzienlijk omlaag.

 

Aanpak

Jeroen van den Berg Consulting gebruikte tijdens het project de methodiek van Highly Competitive Warehouse Management om de bedrijfsprocessen te professionaliseren. Majoor Peter van Winkel, projectleider Hermes II: ‘Dankzij de Maturity Scan die deel uitmaakt van Highly Competitive Warehouse Management, wisten wij toen we begonnen waar we stonden ten opzichte van de kopgroep. Dat was even schrikken! En wat we moesten doen om binnen drie jaar vooraan te komen.’

 

Dennis van Hattem, Manager Fysieke Distributie: ‘Jeroen van den Berg Consulting heeft ons geholpen om een heldere strategie met een praktisch stappenplan uit te werken waarmee we de gewenste groei en verandering van ons logistiek centrum konden bewerkstelligen. Door te investeren in KPI’s, eliminatie van niet-waardetoevoegende activiteiten, betere benutting van mensen en middelen en samenwerking in de keten zijn we in een jaar tijd slimmer en effectiever gaan werken.’

 

Resultaat

De aanpak van Highly Competitive Warehouse Management resulteerde in een jaar tijd in een slimme bedrijfsvoering die de productiviteit en doorstroming in de operatie verbeterden. Dit betekende dat in het ontwerp van het nieuwe logistiek centrum minder ruimte, minder werkstations, minder mechanisering en minder automatisering nodig waren. Hierdoor werden niet alleen de realisatiekosten substantieel lager, ook ontstond er een flexibele inrichting waarmee men in de toekomst eenvoudig kan inspringen op logistieke ontwikkelingen. Zie ook artikel op Logistiek.nl.

Adviesdiensten in magazijnoptimalisatie, WMS en magazijnontwerp

Adviesbureau Jeroen van den Berg Consulting is dé expert in warehouse management van de Benelux. We helpen je met procesverbetering, WMS, digitalisering, magazijninrichting en robotisering. Onze expertise, beproefde aanpak en datagedreven tools staan klaar om van jouw warehouse een topmagazijn te maken.

Magazijnprocessen en optimalisatie

WMS en digitalisering

Magazijninrichting en robotisering

Warehouse Robots

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!